Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 8 - 10 osób
Składniki
- Ciasto
- 1.5 szklanek mąki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 150 g zimnego masła
- 2 sztuki żółtka
- Nadzienie
- 300 g twarogu śmietankowego
- 150 ml mleka
- 120 g cukru pudru
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 2 sztuki jajka
- skórka otarta z 0,5 cytryny
- 400 g różnokolorowych winogron
|
|
Sposób przyrządzania:
- Do miski wrzuć mąkę, cukier puder, masło i żółtka. Zagnieć kruche ciasto i uformuj z niego kulę. Zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut.
- Do miski wrzuć twaróg, mleko, żółtka, 60 g cukru pudru, skórkę z cytryny i skrobię ziemniaczaną. Zmiksuj na gładką masę.
- Białka ubij i delikatnie wymieszaj z 60 g cukru pudru. Stopniowo dodawaj białka do masy twarogowej, cały czas miksując.
- Ciastem wyklej formę do tart. Na ciasto wyłóż krem twarogowy, a na wierzchu ułóż winogrona. Piecz 35 minut w 180 st. C.
Źródło przepisu: gazeta moje smaki życia