Dzisiaj jest: Środa, 27.05.2020 Imieniny: Jana i Juliusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

Tiramisu


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 500 g  serka mascarpone
  • 1 sztuka paczuszka biszkoptów
  • kakao
  • 50 ml  amaretto
  • 4 sztuki jajka
  • 4-6 łyżek  cukru kryształu (może być też brązowy)
  • kawa

Sposób przyrządzania:

    Zaparzamy kawę, 250 ml z dwóch łyżeczek. Zostawiamy ją do ostudzenia. W tym czasie oddzielamy białka od żółtek. Białka odstawiamy na bok, bo będą nam potrzebne później. Do żółtek dodajemy cukier i miksujemy na puszysty krem ( tak ok.13min). Później dodajemy mascarpone i miksujemy tylko minutę, żeby masy się razem połączyły. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Potem mieszamy wszystko razem i jeszcze raz łączymy masy mikserem. W pucharkach układamy biszkopty i kawą z amaretto. Następnie nakładamy masę i posypujemy kakao. Gotowy deser odkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.



    Oceń przepis:

    Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

    SONDA


    Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


    Archiwum sond »

    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    Czereśnie suszone Czereśnie suszone

    Producent: Helio


    W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    NOWOŚCI WYDAWNICZE

    Nietolerancja pokarmowa Nietolerancja pokarmowa

    Joanna Węglarowicz

    Wydawnictwo: Joanna Węglarowicz


    Zmagasz się z nietolerancjami pokarmowymi? Dokucza Ci brak możliwości czerpania przyjemności z jedzenia ulubionych potraw? Nie wiesz jak sobie z tym poradzić? Ta książka pomoże Ci zmierzyć

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI WYDAWNICZE