Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
- Spód
- 250 g herbatników imbirowych
- 75 g czekolady deserowej
- 100 g masła
- Masa
- 225 g czekolady deserowej
- 250 g sera mascarpone
- 2 sztuki jajka
- 3 łyżki brandy
- 300 ml śmietanki kremówki
- 4 łyżki cukru
- Do przybrania
- 100 ml śmietanki kremówki
- ziarna kawy w czekoladzie
|
|
Sposób przyrządzania:
- Rozkruszyć herbatniki w plastikowej torebce lub malakserze. Przesypać do miski. Roztopić czekoladę z masłem i wlać do herbatników. Starannie wymieszać, następnie wyłożyć herbatnikami spód i boki tortownicy o średnicy 23 cm. Schłodzić w lodówce. W tym czasie przygotować masę.
- Roztopić w rondlu czekoladę. Zdjąć z ognia. Dodać ser, żółtka, brandy i starannie utrzeć.
- Ubić śmietankę i wymieszać z masą czekoladową.
- W czystej misce ubić sztywną pianę z białek. Dodawać stopniowo cukier, cały czas ubijając, aż powstanie gładka, sztywna piana. Połowę piany przełożyć do masy czekoladowej i wymieszać. Następnie dołożyć druga porcję i ostrożnie zamieszać.
- Przełożyć masę do tortownicy i schłodzić w lodówce przez co najmniej dwie godziny. Wyłożyć tort na talerz. Ubić śmietanę. Na wierzchu tortu wycisnąć rozetki, każdą udekorować ziarnem kawy w czekoladzie.
- PROPOZYCJA: Ziarna kawy w czekoladzie można zastąpić rodzynkami w czekoladzie.
Źródło przepisu: Książka kucharska