Dzisiaj jest: Sobota, 06.06.2020 Imieniny: Pauliny i Laury



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

Tort hiszpański


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

hiszpańska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 80 dag  owoców mieszanych: ananas, truskawki, maliny, brzoskwinie, porzeczki, gruszki
  • 10 dag  galaretki porzeczkowej
  • 8 sztuk białek
  • 50 dag  cukru
  • 100 ml  wody
  • 10 sztuk żółtek
  • 500 ml  śmietany 30-proc.
  • 100 ml  mleka

Sposób przyrządzania:

    Przygotowujemy 5 arkuszy papieru do pieczenia. Na trzech rysujemy koło o średnicy 35 cm, a w środku koło o średnicy 20 cm tak, by ułożone wokół ciasto utworzyło pierścień szerokości 15 cm. Dwa arkusze służą do upieczenia pełnych blatów, czyli kół o średnicy 35 cm. Białka ubijamy na sztywną pianę z 25 dag cukru. Przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na narysowane wcześniej blaty papierowe (2 pełne i 3 pierścienie). Resztki masy bezowej zostawiamy. Wkładamy delikatnie do piekarnika nagrzanego do temp. 130 st. C i obsuszamy tak jak bezy. Po upieczeniu na pełnym blacie bezowym układamy trzy pierścienie, sklejając je ze sobą resztą masy bezowej. Gotujemy syrop z 25 dag cukru i 100 ml wody. Żółtka ucieramy, nie przerywając ucierania wlewamy do nich powoli gorący syrop i nadal ucieramy tak długo, aż masa ostygnie. Połowę śmietany mieszamy z mlekiem i ubijamy. Dodajemy do masy żółtkowej, dokładnie mieszamy i wstawiamy do zamrażalnika na minimum 2 godziny. Owoce dokładnie myjemy, osuszamy, obieramy ze skórek i pozbawiamy pestek, następnie kroimy na małe cząstki. 1/5 owoców odkładamy do przybrania, resztę mieszamy delikatnie z oziębioną masą jajeczno-śmietankową. Napełniamy tym przygotowany wcześniej komin bezowy, który przykrywamy na końcu drugim pełnym blatem. Wstawiamy tort do zamrażalnika na 3 godziny. Pozostałą śmietankę ubijamy z resztą cukru i pokrywamy nią zamrożony tort dekorując owocami, które na końcu zalewamy galaretką porzeczkową.



    Oceń przepis:

    Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

    SONDA


    Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


    Archiwum sond »

    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    Czereśnie suszone Czereśnie suszone

    Producent: Helio


    W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    NOWOŚCI WYDAWNICZE

    Nietolerancja pokarmowa Nietolerancja pokarmowa

    Joanna Węglarowicz

    Wydawnictwo: Joanna Węglarowicz


    Zmagasz się z nietolerancjami pokarmowymi? Dokucza Ci brak możliwości czerpania przyjemności z jedzenia ulubionych potraw? Nie wiesz jak sobie z tym poradzić? Ta książka pomoże Ci zmierzyć

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI WYDAWNICZE