Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
5 sztuk jajek
150 g cukru pudru
2 łyżki mielonych migdałów
120 g mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka proszku do pieczenia
200 g suchego maku
3 łyżki rumu
300 g białej czekolady
300 g kremówki
płatki migdałowe do dekoracji
tłuszcz do posmarowania formy
bułka tarta
|
|
Sposób przyrządzania:
- Białka ubij. Pod koniec ubijania dodaj żółtka i cukier puder. Obie mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia, migdałami i makiem. Delikatnie połącz mąki z pianą.
- Formę posmaruj tłuszczem i obsyp bułką tartą. Na tak przygotowaną tortownicę wylej ciasto. Wyrównaj wierzch. Piecz 45 minut w temperaturze 180 st. C.
- Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i lekko ostudź. Następnie porcjami dodawaj czekoladę do ubitej na sztywno kremówki.
- Rum wymieszaj z 1/2 szklanki przegotowanej wody. Ostudzony biszkopt przetnij wzdłuż na 3 równe blaty i nasącz rumowym ponczem.
- 2/3 przygotowanego kremu czekoladowego przełóż placki biszkoptu. Pozostałą masą równomiernie posmaruj wierzch oraz boki makowego torciku.
- Boki ciasta udekoruj płatkami migdałowymi. Całość wstaw do lodówki na minimum 2 godziny. Dodatkowo deser możesz posypać startą czekoladą.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku