Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
- 5 sztuk jajek
- 125 g cukru
- 125 g mąki pszennej
- 30 g kakao w proszku
- 170 g marchwi, obranej i drobno startej
- 50 g posiekanych orzechów włoskich
- 2 łyżeczki oleju słonecznikowego
- 330 g białego sera
- 100 g cukru pudru
- 170 g roztopionej czekolady deserowej lub mlecznej
|
|
Sposób przyrządzania:
- Posmarować cienko tłuszczem okrągłą, głęboką formę do pieczenia o średnicy 20 cm i posypać mąką.
- W misce umieszczonej nad rondlem z wrzącą wodą utzreć cukier z jajkami na gęstą masę. Masa będzie dostatecznie gęsta, gdy wyjęta z niej łopatka miksera pozostawia ślad.
- Zdjąć miskę z rondla. Przesiać mąkę i kakao, delikatnie wymieszać. Dosypać marchew i orzechy, wlać olej i starannie wymieszać.
- Przelać ciasto do przygotowanej formy i piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 st. C przez 45 minut albo do chwili, gdy ciasto będzie się uginać przy dotykaniu. Pozostawić do przestygnięcia w formie, wyłożyć na metalową kratkę, aby całkowicie ostygło.
- Utrzeć ser z cukrem na gładka masę.Dolac roztopioną czekoladę i wymieszać. Przekroić ciasto na pół, przełozyc połową masy czekoladowej. Resztą masy posmarować wierzch ciasta, robiąc nożem apetyczny wzór. Schłodzić lub podawać natychmiast.
- RADA: Upieczone ciasto mozna zamrozić i przechowywać do 2 miesięcy w zamrażalniku. Rozmnażać w temperaturze pokojowej lub przez całą noc w lodówce i przełożyć masą.
Źródło przepisu: Książka kucharska