Dzisiaj jest: Środa, 14.05.2025 Imieniny: Bonifacego i Dobiesława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Tort naleśnikowy


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

    Ciasto
  • 1 sztuka jajko
  • 2 sztuki żółtka
  • 1/2 szklanki  mleka
  • 3 łyżki  mąki
  • 1 łyżka  cukru
  • 10 dag  śmietany
  • tłuszcz do smażenia
    Nadzienie
  • 50 ml  czerwonego wina
  • 2 łyżki  cukru
  • 20 dag  mieszanki owoców jagodowych
  • 1 sztuka torebka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki  mąki ziemniaczanej

Sposób przyrządzania:

  1. Nadzienie: wino zagotuj z cukrem, cukrem waniliowym oraz 100ml wody. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z 1 łyżką zimnej wody, wlej do wrzącego wina, mieszając, zagotuj. Zestaw z ognia, przelej do miski. Dodaj owoce, wymieszaj.
  2. Ciasto: żółtka i jajko zmiksuj z mlekiem, mąką i śmietaną. Przypraw cukrem. Miseczkę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut, aby ciasto spęczniało. Następnie gorącą patelnię posmaruj tłuszczem i wylewaj na nią po porcji ciasta. Smaż złociste naleśniki.
  3. Gotowe naleśniki smaruj nadzieniem owocowym i układaj jeden na drugim, jak tort. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Smacznego !


Źródło przepisu: gazeta tina


Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 131


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE