Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- Ciasto
1 sztuka jajko
2 sztuki żółtka
1/2 szklanki mleka
3 łyżki mąki
1 łyżka cukru
10 dag śmietany
tłuszcz do smażenia
- Nadzienie
50 ml czerwonego wina
2 łyżki cukru
20 dag mieszanki owoców jagodowych
1 sztuka torebka cukru waniliowego
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
|
|
Sposób przyrządzania:
- Nadzienie: wino zagotuj z cukrem, cukrem waniliowym oraz 100ml wody. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z 1 łyżką zimnej wody, wlej do wrzącego wina, mieszając, zagotuj. Zestaw z ognia, przelej do miski. Dodaj owoce, wymieszaj.
- Ciasto: żółtka i jajko zmiksuj z mlekiem, mąką i śmietaną. Przypraw cukrem. Miseczkę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut, aby ciasto spęczniało. Następnie gorącą patelnię posmaruj tłuszczem i wylewaj na nią po porcji ciasta. Smaż złociste naleśniki.
- Gotowe naleśniki smaruj nadzieniem owocowym i układaj jeden na drugim, jak tort. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Źródło przepisu: gazeta tina