Dzisiaj jest: Poniedziałek, 01.06.2020 Imieniny: Jakuba i Konrada



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

Tort ponczowy starowiedeński


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

austriacka

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 6 osób


Składniki

    Biszkopt
  • 1 szklanka  mąki pszennej i 2 łyżki ziemniaczanej
  • 8 sztuk jajek
  • 1 szklanka  cukru
  • 1.5 łyżeczek  proszku do pieczenia
    Poncz
  • sok z 1 cytryny
  • sok z 2 pomarańczy
  • 50 ml  rumu
  • 2 łyżki  cukru
    Do przełożenia i dekoracji
  • 20 dag  masy marcepanowej
  • 25 dag  cukru pudru
  • 20 dag  dżemu morelowego
  • 3 łyżki  dżemu pomarańczowego
  • 100 ml  rumu
  • 1 łyżeczka  ciemnego kakao
  • 10 dag  płatków migdałowych

Sposób przyrządzania:

    Białka ubij na sztywną pianę, utrwal cukrem, wymieszaj z żółtkami oraz wszystkimi sypkimi składnikami. Piecz około 45 minut w temp. 180°C w natłuszczonej tortownicy. Następnego dnia przekrój biszkopt na 3 blaty i nasącz je sokiem z cytrusów wymieszanym z cukrem i rumem. Dwa górne krążki przełóż marmoladą pomarańczową. Marcepan cieniutko rozwałkuj, posypując stolnicę cukrem pudrem. Gdy masa wchłonie około 10 dag cukru pudru, wytnij z niej krążek o średnicy biszkoptu. Pozostały marcepan zmieszaj z połową rumu, rozsmaruj na dolnym krążku, ułóż na nim 2 blaty przełożone dżemem i lekko dociśnij. Z reszty cukru pudru i rumu utrzyj lśniący lukier. Dwie łyżki lukru wymieszaj z kakao. Podgrzej i zmiksuj dżem morelowy. Wierzch tortu równiutko pokryj glazurą morelową, przykryj krążkiem marcepanowym. Lekko dociśnij, pokryj białym lukrem. Posmaruj glazurą boki tortu i posyp je zrumienionymi płatkami migdałowymi. Szprycą napełnioną ciemnym lukrem narysuj na torcie spiralę i - rozciągając ją nożem od środka ku brzegom - zaznacz porcje. Pozostaw do zastygnięcia lukru. Do tego tortu podaje się kawę Marii Teresy. Ulubionym napojem cesarzowej była podobno duża mokka z likierem pomarańczowym, czapą bitej śmietany i kolorowym maczkiem cukrowym na wierzchu



    Oceń przepis:

    Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

    SONDA


    Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


    Archiwum sond »

    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    Czereśnie suszone Czereśnie suszone

    Producent: Helio


    W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    NOWOŚCI WYDAWNICZE

    Nietolerancja pokarmowa Nietolerancja pokarmowa

    Joanna Węglarowicz

    Wydawnictwo: Joanna Węglarowicz


    Zmagasz się z nietolerancjami pokarmowymi? Dokucza Ci brak możliwości czerpania przyjemności z jedzenia ulubionych potraw? Nie wiesz jak sobie z tym poradzić? Ta książka pomoże Ci zmierzyć

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI WYDAWNICZE