Dzisiaj jest: Piątek, 29.05.2020 Imieniny: Teodozji i Magdaleny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

Tort szwardzwaldzki


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

niemiecka

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

Składniki

    Ciasto
  • 6 sztuk jajek
  • 200 g  gorzkiej czekolady
  • 150 g  masła
  • 150 g  mąki
  • 4 łyżki  cukru pudru
  • 1 łyżeczka  proszku do pieczenia
  • 1 szczypta  soli
    Krem
  • 750 ml  śmietanki 30%
  • 1 opakowanie  serka mascarpone
  • 4 łyżki  cukru pudru
    Do nasączenia
  • 100 ml  soku z wiśni
  • 50 ml  cherry
    Nadzienie
  • 600 g  wiśni bez pestek
  • 100 ml  soku z wiśni
  • 2 łyżki  cukru
  • 2 łyżki  mąki ziemniaczanej
  • 50 ml  cherry
    Do ozdoby
  • 200 g  gorzkiej czekolady
  • 100 g  wiśni kandyzowanych

Sposób przyrządzania:

  1. Najpierw przygotowujemy ciasto: miksujemy masło, dodajemy roztopioną czekoladę. Dodajemy żółtka (po jednym) i łączymy całość z cukrem. Do masy dodajemy mąkę wymieszaną z cukrem pudrem. Ciasto pieczemy w tortownicy (24-26 cm) przez ok. 0,5 godziny w 180 st. C. Studzimy. Kroimy na 3 blaty.
  2. Z 50 ml cherry i 50 ml soku z wiśni (może być z kompotu) przygotowujemy poncz. Następnie do rondelka wlewamy sok wiśniowy (50 ml), dodajemy mrożone wiśnie, 2 łyżki cukru oraz mąkę ziemniaczaną (wymieszaną z pozostałymi 50 ml soku). Czekamy aż całość się zagotuje i zdejmujemy z ognia. Studzimy.
  3. Schłodzoną kremówkę ubijamy z cukrem. Dodajemy serek mascarpone. Na pierwszy blat nakładamy 1/3 ponczu, połowę wiśni i 1/4 bitej śmietany. Przykrywamy następnym blatem. Postępujemy, jak z pierwszym. Na wierzch ostatniego nakładamy poncz.
  4. Całość ozdabiamy pozostałą bitą śmietaną, kandyzowanymi wiśniami i wiórkami gorzkiej czekolady.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Tabularaza

Posty : 11

Przepisy: 35


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nietolerancja pokarmowa Nietolerancja pokarmowa

Joanna Węglarowicz

Wydawnictwo: Joanna Węglarowicz


Zmagasz się z nietolerancjami pokarmowymi? Dokucza Ci brak możliwości czerpania przyjemności z jedzenia ulubionych potraw? Nie wiesz jak sobie z tym poradzić? Ta książka pomoże Ci zmierzyć

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE