Przygotowanie:
Kuchnia:
niemiecka
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
Składniki
- Ciasto
6 sztuk jajek
200 g gorzkiej czekolady
150 g masła
150 g mąki
4 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szczypta soli
- Krem
750 ml śmietanki 30%
1 opakowanie serka mascarpone
4 łyżki cukru pudru
- Do nasączenia
100 ml soku z wiśni
50 ml cherry
- Nadzienie
600 g wiśni bez pestek
100 ml soku z wiśni
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
50 ml cherry
- Do ozdoby
200 g gorzkiej czekolady
100 g wiśni kandyzowanych
|
|
Sposób przyrządzania:
- Najpierw przygotowujemy ciasto: miksujemy masło, dodajemy roztopioną czekoladę. Dodajemy żółtka (po jednym) i łączymy całość z cukrem. Do masy dodajemy mąkę wymieszaną z cukrem pudrem. Ciasto pieczemy w tortownicy (24-26 cm) przez ok. 0,5 godziny w 180 st. C. Studzimy. Kroimy na 3 blaty.
- Z 50 ml cherry i 50 ml soku z wiśni (może być z kompotu) przygotowujemy poncz. Następnie do rondelka wlewamy sok wiśniowy (50 ml), dodajemy mrożone wiśnie, 2 łyżki cukru oraz mąkę ziemniaczaną (wymieszaną z pozostałymi 50 ml soku). Czekamy aż całość się zagotuje i zdejmujemy z ognia. Studzimy.
- Schłodzoną kremówkę ubijamy z cukrem. Dodajemy serek mascarpone. Na pierwszy blat nakładamy 1/3 ponczu, połowę wiśni i 1/4 bitej śmietany. Przykrywamy następnym blatem. Postępujemy, jak z pierwszym. Na wierzch ostatniego nakładamy poncz.
- Całość ozdabiamy pozostałą bitą śmietaną, kandyzowanymi wiśniami i wiórkami gorzkiej czekolady.