Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Tort z musem pomarańczowym


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

  • 175 g  masła
  • 175 g  cukru
  • 4 sztuki rozkłócone jajka
  • 1 łyżka  kakao w proszku
  • 200 g  mąki pszennej
  • 2 łyżeczki  proszku do pieczenia
  • 50 g  stopionej czekolady o smaku pomarańczowym
    Mus pomarańczowy
  • 2 sztuki jajka
  • 4 łyżki  cukru
  • 200 ml  soku ze świeżych pomarańczy
  • 2 łyżeczki  żelatyny
  • 3 łyżki  wody
  • 300 ml  śmietany kremówki
  • plasterki pomarańczy (do dekoracji)

Sposób przyrządzania:

  1. Posmarować cienko tłuszczem tortownicę o średnicy 20 cm i wyłożyć pergaminem. W misce utrzeć na puszystą masę cukier z masłem. Dolewać stopniowo jajka, nie przerywając ubijania. Przesiać do miski mąkę i kakao, delikatnie wymieszać. Dolać stopioną czekoladę i starannie wymieszać.
  2. Ciasto przelać do tortownicy i wygładzić wierzch. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C przez 40 minut albo do chwili, gdy ciasto będzie się uginać przy dotykaniu. Zostawić w formie na 5 minut do ostygnięcia i przełożyć na metalową kratkę. Przekroić ciasto na dwa plastry.
  3. Przygotować mus: ubić żółtka z cukrem, następnie dolać sok i wymieszać. W małej misce zalać żelatynę wodą i pozostawić, aby spęczniała. Następnie umieścić miskę w rondelku z wrzącą wodą i mieszać żelatynę, aż się całkowicie rozpuści. Wlać do masy i wymieszać.
  4. Ubić śmietanę, odłożyć nieco do dekoracji, resztę wymieszać z masą pomarańczową. Ubić sztywną pianę z białek, dodać do masy, wymieszać. Odstawić do lodówki, aby mus stężał, mieszając od czasu do czasu
  5. Włożyć plaster ciasta do tortownicy. Wlać mus, przykryć drugim plastrem i lekko docisnąć. Włożyć do lodówki, aż całość stężeje. Wyłożyć tort na talerz, udekorować rozetkami z bitej śmietany i plasterkami pomarańczy.
Smacznego !


Źródło przepisu: Książka kucharska


Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 50


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE