Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
- 175 g masła
- 175 g cukru
- 4 sztuki rozkłócone jajka
- 1 łyżka kakao w proszku
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g stopionej czekolady o smaku pomarańczowym
- Mus pomarańczowy
- 2 sztuki jajka
- 4 łyżki cukru
- 200 ml soku ze świeżych pomarańczy
- 2 łyżeczki żelatyny
- 3 łyżki wody
- 300 ml śmietany kremówki
- plasterki pomarańczy (do dekoracji)
|
|
Sposób przyrządzania:
- Posmarować cienko tłuszczem tortownicę o średnicy 20 cm i wyłożyć pergaminem. W misce utrzeć na puszystą masę cukier z masłem. Dolewać stopniowo jajka, nie przerywając ubijania. Przesiać do miski mąkę i kakao, delikatnie wymieszać. Dolać stopioną czekoladę i starannie wymieszać.
- Ciasto przelać do tortownicy i wygładzić wierzch. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C przez 40 minut albo do chwili, gdy ciasto będzie się uginać przy dotykaniu. Zostawić w formie na 5 minut do ostygnięcia i przełożyć na metalową kratkę. Przekroić ciasto na dwa plastry.
- Przygotować mus: ubić żółtka z cukrem, następnie dolać sok i wymieszać. W małej misce zalać żelatynę wodą i pozostawić, aby spęczniała. Następnie umieścić miskę w rondelku z wrzącą wodą i mieszać żelatynę, aż się całkowicie rozpuści. Wlać do masy i wymieszać.
- Ubić śmietanę, odłożyć nieco do dekoracji, resztę wymieszać z masą pomarańczową. Ubić sztywną pianę z białek, dodać do masy, wymieszać. Odstawić do lodówki, aby mus stężał, mieszając od czasu do czasu
- Włożyć plaster ciasta do tortownicy. Wlać mus, przykryć drugim plastrem i lekko docisnąć. Włożyć do lodówki, aż całość stężeje. Wyłożyć tort na talerz, udekorować rozetkami z bitej śmietany i plasterkami pomarańczy.
Źródło przepisu: Książka kucharska