Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 15 osób
Składniki
1.5 szklanek mąki pszennej
1 sztuka płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka kakao
1 opakowanie korzennej przyprawy do piernika
1/4 szklanki miodu lipowego
6 łyżek masła
1/2 szklanki cukru pudru
1 sztuka jajko
mąka do oprószenia stolnicy
2 opakowania gotowego lukru
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę wymieszaną z kakao przesiej na stolnicę. Uformuj kopiec i zrób w nim wgłębienie. Wsyp do niego sodę oraz korzenną przyprawę do piernika. Dodaj miód, miękkie masło, jajko i cukier puder. Zagnieć na gładkie ciasto.
- Gotowe ciasto włóż do miseczki, szczelnie przykryj folią spożywczą i odstaw na 2 tygodnie w chłodne miejsce (ale nie do lodówki).
- Po tym czasie ciasto podziel na porcje. Każdą cienko rozwałkuj na stolnicy oprószonej mąką. Z placków wycinaj foremkami ciastka. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 15 minut w temperaturze 170 st. C.
- Upieczone pierniczki dobrze wystudź. Przełóż do dużej miseczki, przykryj czystą ściereczką. Odstaw na kolejne 2 tygodnie, aby ciastka zmiękły. Gotowe pierniczki udekoruj lukrem.
Źródło przepisu: Smacznego!