Dzisiaj jest: Środa, 25.05.2022 Imieniny: Urbana i Grzegorza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Tradycyjne pierniczki


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 15 osób


Składniki

  • 1.5 szklanek  mąki pszennej
  • 1 sztuka płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka  kakao
  • 1 opakowanie  korzennej przyprawy do piernika
  • 1/4 szklanki  miodu lipowego
  • 6 łyżek  masła
  • 1/2 szklanki  cukru pudru
  • 1 sztuka jajko
  • mąka do oprószenia stolnicy
  • 2 opakowania  gotowego lukru

Sposób przyrządzania:

  1. Mąkę wymieszaną z kakao przesiej na stolnicę. Uformuj kopiec i zrób w nim wgłębienie. Wsyp do niego sodę oraz korzenną przyprawę do piernika. Dodaj miód, miękkie masło, jajko i cukier puder. Zagnieć na gładkie ciasto.
  2. Gotowe ciasto włóż do miseczki, szczelnie przykryj folią spożywczą i odstaw na 2 tygodnie w chłodne miejsce (ale nie do lodówki).
  3. Po tym czasie ciasto podziel na porcje. Każdą cienko rozwałkuj na stolnicy oprószonej mąką. Z placków wycinaj foremkami ciastka. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 15 minut w temperaturze 170 st. C.
  4. Upieczone pierniczki dobrze wystudź. Przełóż do dużej miseczki, przykryj czystą ściereczką. Odstaw na kolejne 2 tygodnie, aby ciastka zmiękły. Gotowe pierniczki udekoruj lukrem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Smacznego!


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 662


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE