Dzisiaj jest: Poniedziałek, 15.08.2022 Imieniny: Marii i Napoleona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5864

Tradycyjny makowiec


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 8 - 10 osób


Składniki

  • 500 g  mąki
  • 50 g  drożdży
  • 1 szklanka  mleka
  • 1/2 szklanki  cukru
  • 150 g  masła
  • 4 sztuki żółtka
  • 1 opakowanie  cukru wanilinowego
    Masa makowa
  • 600 g  maku
  • 1 l  mleka
  • 1/2 kostki  masła
  • 5 sztuk jajek
  • 5 łyżek  miodu
  • 50 g  łuskanych orzechów
  • 100 g  rodzynek
  • 1 opakowanie  skórki pomarańczowej
    Dodatkowo
  • polewa czekoladowa

Sposób przyrządzania:

  1. Masło rozpuść i odstaw, by wystygło.
  2. Drożdże rozprowadź w letnim mleku z dodatkiem 3 łyżek cukru. Odstaw w ciepłe miejsce, by zaczęły pracować.
  3. Żółtka utrzyj z pozostałym cukrem i cukrem wanilinowym.
  4. Mąkę przesiej do miski, dodaj zaczyn drożdżowy, żółtka i masło. Wyrób za pomocą drewnianej łyżki, a następnie wyrabiaj ręcznie przez 15 minut. Przykryj miskę z ciastem ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
  5. Bakalie zalej wrzątkiem, odstaw na 10 minut, odcedź i posiekaj.
  6. Mleko zagotuj. Wsyp do niego mak i gotuj do momentu, aż ziarenka dadzą się rozcierać w palcach. Zestaw z ognia, odcedź na sitku i zostaw do wystygnięcia. Zimny mak zmiel trzykrotnie.
  7. 1/2 kostki masła rozpuść i zostaw do ostygnięcia.
  8. Białka ubij na sztywną pianę, po czym dodaj do nich żółtka i miód. Do tak powstałej masy dodawaj porcjami zmielony mak, a później przestudzone masło i bakalie.
  9. Ciasto podziel na 2 części i na oprószonej mąką stolnicy rozwałkuj na 2 prostokątne cienkie placki. Na każdym rozsmaruj połowę masy makowej. Zwiń w rolady, zaczynając od krótszego końca.
  10. Tak przygotowane rolady owiń luźno papierem do pieczenia, przełóż na blachę i piecz 45 minut w temperaturze 180 st. C. Po upieczeniu ostudź i usuń papier.
  11. Polewę rozpuść w kąpieli wodnej i polej nią makowce.
Smacznego!


Źródło przepisu: kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 662


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE