Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
- Biszkopt
5 sztuk jajek
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Masa
1/2 l śmietany 36%
400 g serka homogenizowanego waniliowego
3 sztuki śmietan-fixy
3 łyżki cukru pudru
- Dodatkowo
2 sztuki galaretki truskawkowe
truskawki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Biszkopt: Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier oraz żółtka i wymieszaj. Następnie delikatnie połącz z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Piecz 20 minut w temperaturze 170 st. C. Następnie odstaw do ostygnięcia. Przestudzone ciasto przekrój na dwie części.
- Masa: Ubij schłodzoną śmietanę. Dodaj śmietan-fixy, serek homogenizowany i cukier puder.
- Większą część masy przełóż na dół biszkoptu, przykryj drugą częścią i resztę masy rozsmaruj na wierzchu.
- Ułóż truskawki i zalej rozpuszczoną, tężejącą galaretką.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka