Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 2 sztuki jajka
- cukier
- mąka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 500 g małych truskawek
- 200 g śmietany
- 1 łyżeczka cukru
- cukier puder do oprószenia
- papier do wyłożenia blachy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni (przy termoobiegu do 180). Włożyć jajka, potem odważyć taką samą ilość mąki i cukru. Utrzeć jajka z cukrem, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodać 1 łyżeczkę wody.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, nałozyć na nią kopczyki ciasta wielkości mniej więcej orzecha włoskiego i rozsmarować je na krążki średnicy ok. 12 cm. Piec na środkowej półce piekarnika przez 10-12 minut. Kiedy brzegi zbrązowieją, zdjąć placuszki z blachy i zwinąć w tutki. Brzegi mocno docisnąć.
- Truskawki umyć i oczyścić. Większe owoce przekroić na pół. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem. Do tutek nałożyć śmietanę oraz truskawki. Całość oprószyć cukrem pudrem i natychmiast podawać.