Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Tutki z truskawkami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

inna

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 2 sztuki jajka
  • cukier
  • mąka
  • 1/2 łyżeczki  proszku do pieczenia
  • 500 g  małych truskawek
  • 200 g  śmietany
  • 1 łyżeczka  cukru
  • cukier puder do oprószenia
  • papier do wyłożenia blachy

Sposób przyrządzania:

  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni (przy termoobiegu do 180). Włożyć jajka, potem odważyć taką samą ilość mąki i cukru. Utrzeć jajka z cukrem, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodać 1 łyżeczkę wody.
  2. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, nałozyć na nią kopczyki ciasta wielkości mniej więcej orzecha włoskiego i rozsmarować je na krążki średnicy ok. 12 cm. Piec na środkowej półce piekarnika przez 10-12 minut. Kiedy brzegi zbrązowieją, zdjąć placuszki z blachy i zwinąć w tutki. Brzegi mocno docisnąć.
  3. Truskawki umyć i oczyścić. Większe owoce przekroić na pół. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem. Do tutek nałożyć śmietanę oraz truskawki. Całość oprószyć cukrem pudrem i natychmiast podawać.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Posty : 14

Przepisy: 40


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE