Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- Kruche ciasto
- 225 g masła
- 75 g brązowego cukru
- 50 g startej czekolady deserowej
- 275 g mąki pszennej
- Dekoracja
- 350 g świeżych malin
- 2 łyżki cukru pudru
- 300 ml śmietanki kremówki
- 3 łyżki mleka
- 100 g stopionej białej czekolady
- cukier puder (do posypania)
|
|
Sposób przyrządzania:
- Posmarować cienko tłuszczem blachę do pieczenia. Przygotować kruche ciasto: w misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Dodać czekoladę i dokładnie wymieszać. Wsypać mąkę i wyrobić dość twarde ciasto.
- Rozwałkować ciasto na oprószonej mąką stolnicy i wyciąć foremką 18 krążków o średnicy 7,5 cm. Ułożyć krążki na blasze i piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 st. C przez 10 minut, aż ciasto będzie kruche i złociste. Pozostawić na blasze do ostygnięcia.
- Przygotować sos coulis. Odłożyć 100 g malin, a pozostałe zmiksować w malakserze, dodając cukier puder. Pure przetrzeć przez sito i schłodzić. Odłożyć 2 łyżki śmietanki, resztę ubić. Wlać mleko i stopioną czekoladę, starannie wymieszać.
- Na każdy talerz wylać nieco sosu coulis. Skropić go dookoła śmietaną i przy pomocy patyczka wyrysować fantazyjne wzorki.
- Pośrodku talerza położyć krążek z kruchego ciasta, dodać łyżkę kremu i 2-3 maliny. Przykryć następnym krążkiem, nałożyć krem i maliny. Na wierzchu powinien się znaleźć trzeci krążek, który trzeba oprószyć cukrem pudrem.
Źródło przepisu: Książka kucharska