Dzisiaj jest: Sobota, 11.07.2020 Imieniny: Olgi i Pelagii



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Wieża z kruchych ciasteczek


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

    Kruche ciasto
  • 225 g  masła
  • 75 g  brązowego cukru
  • 50 g  startej czekolady deserowej
  • 275 g  mąki pszennej
    Dekoracja
  • 350 g  świeżych malin
  • 2 łyżki  cukru pudru
  • 300 ml  śmietanki kremówki
  • 3 łyżki  mleka
  • 100 g  stopionej białej czekolady
  • cukier puder (do posypania)

Sposób przyrządzania:

  1. Posmarować cienko tłuszczem blachę do pieczenia. Przygotować kruche ciasto: w misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Dodać czekoladę i dokładnie wymieszać. Wsypać mąkę i wyrobić dość twarde ciasto.
  2. Rozwałkować ciasto na oprószonej mąką stolnicy i wyciąć foremką 18 krążków o średnicy 7,5 cm. Ułożyć krążki na blasze i piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 st. C przez 10 minut, aż ciasto będzie kruche i złociste. Pozostawić na blasze do ostygnięcia.
  3. Przygotować sos coulis. Odłożyć 100 g malin, a pozostałe zmiksować w malakserze, dodając cukier puder. Pure przetrzeć przez sito i schłodzić. Odłożyć 2 łyżki śmietanki, resztę ubić. Wlać mleko i stopioną czekoladę, starannie wymieszać.
  4. Na każdy talerz wylać nieco sosu coulis. Skropić go dookoła śmietaną i przy pomocy patyczka wyrysować fantazyjne wzorki.
  5. Pośrodku talerza położyć krążek z kruchego ciasta, dodać łyżkę kremu i 2-3 maliny. Przykryć następnym krążkiem, nałożyć krem i maliny. Na wierzchu powinien się znaleźć trzeci krążek, który trzeba oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego !


Źródło przepisu: Książka kucharska


Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 20


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE