Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 225 g mąki pszennej
- 1 sztuka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki cukru
- 1 sztuka jajko
- 1 łyżka stopionego masła
- 300 ml mleka
- 1 sztuka jabłko (antonówka lub reneta)
- 50 g groszków z czekolady deserowej
- sos czekoladowy lub syrop klonowy (do polania)
|
|
Sposób przyrządzania:
- Przesiać mąkę do miski, dodać proszek do pieczenia i cukier, wymieszać. W środku zrobić wgłębienie, do którego wlać stopione masło i jajko. Ubijać, stopniowo wlewając mleko, aż powstanie gładkie, półpłynne ciasto.
- Jabłko obrać ze skórki, usunąć gniazdo nasienne i utrzeć. Wrzucić do ciasta razem z groszkami, starannie wymieszać.
- Patelnię o grubym dnie rozgrzać na średnim ogniu i lekko ją natłuścić. Na jeden placuszek należy wylać dwie łyżki ciasta i rozprowadzić je, tworząc placek o średnicy 7,5 cm.
- Smażyć przez kilka minut, aż na powierzchni placka pojawią się bąbelki. Przełożyć na drugą stronę i smażyć przez kolejną minutę. Zdjąć z patelni i przechowywać w ciepłym miejscu. W ten sam sposób usmażyć około 12 placuszków.
- Przed podaniem ułożyć na talerzu po 2-3 placuszków jeden na drugim i polać je sosem czekoladowym lub syropem klonowym.
- RADA: Aby usmażone placuszki nie wystygły, należy je ułożyć jeden na drugim, przekładając pergaminem, żeby się nie posklejały.
Źródło przepisu: Książka kucharska