Dzisiaj jest: Piątek, 14.08.2020 Imieniny: Alfreda i Euzebiusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Wieża z placuszków z jabłkami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 225 g  mąki pszennej
  • 1 sztuka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki  cukru
  • 1 sztuka jajko
  • 1 łyżka  stopionego masła
  • 300 ml  mleka
  • 1 sztuka jabłko (antonówka lub reneta)
  • 50 g  groszków z czekolady deserowej
  • sos czekoladowy lub syrop klonowy (do polania)

Sposób przyrządzania:

  1. Przesiać mąkę do miski, dodać proszek do pieczenia i cukier, wymieszać. W środku zrobić wgłębienie, do którego wlać stopione masło i jajko. Ubijać, stopniowo wlewając mleko, aż powstanie gładkie, półpłynne ciasto.
  2. Jabłko obrać ze skórki, usunąć gniazdo nasienne i utrzeć. Wrzucić do ciasta razem z groszkami, starannie wymieszać.
  3. Patelnię o grubym dnie rozgrzać na średnim ogniu i lekko ją natłuścić. Na jeden placuszek należy wylać dwie łyżki ciasta i rozprowadzić je, tworząc placek o średnicy 7,5 cm.
  4. Smażyć przez kilka minut, aż na powierzchni placka pojawią się bąbelki. Przełożyć na drugą stronę i smażyć przez kolejną minutę. Zdjąć z patelni i przechowywać w ciepłym miejscu. W ten sam sposób usmażyć około 12 placuszków.
  5. Przed podaniem ułożyć na talerzu po 2-3 placuszków jeden na drugim i polać je sosem czekoladowym lub syropem klonowym.
  6. RADA: Aby usmażone placuszki nie wystygły, należy je ułożyć jeden na drugim, przekładając pergaminem, żeby się nie posklejały.
Smacznego !


Źródło przepisu: Książka kucharska


Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 20


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE