Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 12 - 16 osób
Składniki
- Biszkopt
8 sztuk jajek
300 g cukru
100 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Dodatkowo
660 g śmietany 30%
4 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
3/4 sztuki słoiczka marmolady morelowej
100 g czekolady deserowej
|
|
Sposób przyrządzania:
- Biszkopt: Białka ubij. Pod koniec ubijania dodaj cukier, żółtka, mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao. Utrzyj wszystko na gładką masę. Gotowe ciasto przelej do blachy (23 x 18 cm). Piecz 30-40 minut w temperaturze 160-170 st. C.
- Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw by wystygło. Przestudzone ciasto przetnij na dwa równe placki.
- 1/2 szklanki śmietany połącz z roztopioną czekoladą. Resztę śmietany ubij z cukrem pudrem i rozpuszczoną żelatyną.
- Biszkopt przełóż kremem. Wierzch ciasta posmaruj marmoladą i polewą czekoladową.
Źródło przepisu: przyślij przepis!