Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
2 sztuki jajka
2 sztuki żółtka
1 łyżka cukru
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
600 ml mleka
75 g czekolady deserowej
4 łyżki gotowego kremu czekoladowo-orzechowego
starta czekolada do przybrania
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ubić całe jajka, żółtka, mąkę i cukier na gładką masę. Podgrzać mleko, aż do punktu bliskiego wrzeniu.
- Wąskim strumieniem wlewać mleko do masy jajecznej, cały czas ją ubijając. W misce umieszczonej nad rondlem z wrzątkiem roztopić czekoladę i gotową masę orzechową. Następnie przelać płynną masę do mleka z żółtkami i utrzeć.
- Rozlać do sześciu małych, żaroodpornych kokilek i nakryć folią aluminiową. Ustawić naczynia na blasze do pieczenia. Wlać tyle wrzątku, aby woda sięgała do połowy wysokości kokilek.
- Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160 st. C przez 35-40 minut, aż budyń zgęstnieje. Wyjąć desery z kokilek, ostudzić i przechowywać w lodówce, aż do podania. Posypać startą czekoladą.
Źródło przepisu: Książka kucharska