Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
- 50 dag truskawek
- 4 sztuki jajka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 sztuki sucharki
- 5 łyżek cukru pudru
- 2.5 łyżki mąki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Truskawki umyć, osuszyć, poobrywać szypułki i pokroić na połówki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Posypać pokruszonymi sucharkami.
- Białka ubić z 3 łyżkami cukru pudru i cukrem waniliowym. Dodać żółtka i przesianą mąkę. Ostrożnie wymieszać.
- Masę z białek ostrożnie rozłożyć na truskawkach. Zapiekać 30 minut w 175 st. C na złotobrązowy kolor.
- Zapiekankę podawać posypaną cukrem pudrem.
Źródło przepisu: kolekcja dobrej kuchni