Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
50 dag truskawek
4 sztuki jajka
1 opakowanie cukru waniliowego
2 sztuki sucharki
5 łyżek cukru pudru
2.5 łyżki mąki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Truskawki umyć, osuszyć, poobrywać szypułki i pokroić na połówki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Posypać pokruszonymi sucharkami.
- Białka ubić z 3 łyżkami cukru pudru i cukrem waniliowym. Dodać żółtka i przesianą mąkę. Ostrożnie wymieszać.
- Masę z białek ostrożnie rozłożyć na truskawkach. Zapiekać 30 minut w 175 st. C na złotobrązowy kolor.
- Zapiekankę podawać posypaną cukrem pudrem.
Źródło przepisu: kolekcja dobrej kuchni