Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Zapiekanka z kuskusem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

  • 25 dag  kaszki kuskus
  • 75 dag  brzoskwiń
  • 1.5 szklanek  jeżyn
  • 3/4 szklanki  mleka
  • 1/2 szklanki  cukru
  • 2 sztuki jajka
  • 3 łyżki  masła
  • 1 sztuka goździk
  • sól

Sposób przyrządzania:

  1. Jeżyny obrać, umyć i osuszyć. Brzoskwinie sparzyć, obrać ze skórki, przekroić i wyjąć pestki. Odłożyć 12 jeżyn i 2 brzoskwinie do dekoracji.
  2. W garnuszku zagotować 1/2 szklanki wody z 2 łyżkami cukru. Brzoskwinie pokroić na ćwiartki i zagotować w syropie przez 5 minut.
  3. Mleko zagotować z dodatkiem goździka. Dodać do niego syrop z brzoskwiń.
  4. Kuskus wsypać do miski i zalać mieszanką mleka z syropem. Odstawić do momentu, aż kaszka napęcznieje.
  5. Żółtka utrzeć z resztą cukru. Dodać do kaszki.
  6. Białka ubić z solą na sztywną pianę. Ostrożnie dodać ją do kuskusa i wymieszać.
  7. Naczynie żaroodporne wysmarować łyżką masła. Resztę masła rozpuścić.
  8. Włożyć połowę przygotowanej kaszki do naczynia, polać połową stopionego masła. Rozłożyć na wierzchu brzoskwinie i jeżyny. Położyć kolejną warstwę kaszki, polać ją resztą masła.
  9. Zapiekać 5 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.
  10. Przed podaniem udekorować zostawionymi wcześniej brzoskwiniami i jeżynami.
Smacznego!


Źródło przepisu: kolekcja dobrej kuchni


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE