Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
25 dag kaszki kuskus
75 dag brzoskwiń
1.5 szklanek jeżyn
3/4 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
2 sztuki jajka
3 łyżki masła
1 sztuka goździk
sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Jeżyny obrać, umyć i osuszyć. Brzoskwinie sparzyć, obrać ze skórki, przekroić i wyjąć pestki. Odłożyć 12 jeżyn i 2 brzoskwinie do dekoracji.
- W garnuszku zagotować 1/2 szklanki wody z 2 łyżkami cukru. Brzoskwinie pokroić na ćwiartki i zagotować w syropie przez 5 minut.
- Mleko zagotować z dodatkiem goździka. Dodać do niego syrop z brzoskwiń.
- Kuskus wsypać do miski i zalać mieszanką mleka z syropem. Odstawić do momentu, aż kaszka napęcznieje.
- Żółtka utrzeć z resztą cukru. Dodać do kaszki.
- Białka ubić z solą na sztywną pianę. Ostrożnie dodać ją do kuskusa i wymieszać.
- Naczynie żaroodporne wysmarować łyżką masła. Resztę masła rozpuścić.
- Włożyć połowę przygotowanej kaszki do naczynia, polać połową stopionego masła. Rozłożyć na wierzchu brzoskwinie i jeżyny. Położyć kolejną warstwę kaszki, polać ją resztą masła.
- Zapiekać 5 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.
- Przed podaniem udekorować zostawionymi wcześniej brzoskwiniami i jeżynami.
Źródło przepisu: kolekcja dobrej kuchni