Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 8 osób
Składniki
1.5 szklanek mąki pszennej
1 szklanka cukru
1/2 szklanki gorzkiego kakao
2-4 łyżki posiekanej mięty (może być suszona)
2 sztuki jajka
1/4 kostki masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
1 szczypta soli
cukier puder do posypania
|
|
Sposób przyrządzania:
- masło roztop w rondelku, odstaw na chwilę, aby przestygło. W misce połącz resztę składników, dodaj przestudzone masło, a na koniec jajka.2. zagnieć ciasto, uformuj kulę, owiń folią aluminiową i włóż na godzinę do lodówki.3. blachę wyłóż papierem do pieczenia. Z ciasta ulep kuleczki wielkości orzecha włoskiego i piecz ok. 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni.4. po wystygnięciu posyp ciastka cukrem pudrem. Smacznego