Przygotowanie:
Kuchnia:
angielska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
150 g ryż jaśminowy
może być biały500 ml mleko
2%2 łyżki cukier
80 g morele
suszone50 g migdały
płatki1 sztuka skórka z pomarańczy
20 g żurawina
suszona
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mleko przelej do garnka, dodaj cukier oraz ryż i gotuj na małym ogniu, często mieszając. Kiedy mleko się zagotuje, dodaj pokrojone morele i gotuj aż ryż wchłonie mleko. Na koniec dodaj skórkę otartą z pomarańczy, wymieszaj.
- Płatki migdałowe upraż na suchej patelni.
- Gotowy pudding przestudź, rozłóż do misek i posyp migdałami oraz żurawiną.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia