Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 8 osób
Składniki
180 g mąki pszennej
2.5 łyżki kakao
120 g mąki ziemniaczanej
1.5 łyżeczek sody oczyszczonej
120 g cukru
300 g sera mascarpone
1 opakowanie śmietan-fixu
kilka kropel syropu malinowego
1 sztuka cukier wanilinowy
2 łyżki cukru pudru
2 sztuki jajka
1 szczypta soli
160 g jogurtu naturalnego
200 g kremówki
1/2 sztuki tabliczki gorzkiej czekolady
1/2 sztuki szkl. roztopionego masła
|
|
Sposób przyrządzania:
- Jajka wbij do miski. Dodaj jogurt oraz masło i wymieszaj. Dodaj cukier oraz cukier wanilinowy. W oddzielnej misce wymieszaj sól, sodę, kakao oraz mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wsyp startą czekoladę, po czym dodaj masę jajeczną, ciągle mieszając. Uzyskanym ciastem wypełnij foremki po brzegi. Piecz 25 minut w 170 st. C.
- Kremówkę ubij z cukrem pudrem oraz śmietan-fixem. Dodaj ser mascarpone i wymieszaj. Uzyskaną masę podziel na dwie części. Do jednej dodaj syrop malinowy. Uzyskanymi masami udekoruj przestudzone babeczki.
Źródło przepisu: Przepisy czytelników