Dzisiaj jest: Piątek, 03.12.2021 Imieniny: Franciszka i Ksawerego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Babka cytrynowa z lukrem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Babka cytrynowa z lukrem to przepis na smaczne świąteczne ciasto. Zamiast lukru można również posypać ją cukrem pudrem.

1 porcja dla: 6 - 9 osób


Składniki

    Ciasto:
  • 1.5 szklanek  mąka pszenna
  • 1 łyżeczka  proszek do pieczenia
  • 3 sztuki  jajka
  • 11 łyżek  cukier puder
  • 150 g  masło
  • 2 sztuki  cytryna
    Lukier:
  • 1 szklanka  cukier puder
  • 3 łyżki  woda
    Dodatkowo:
  • 1 sztuka  skórka z cytryny
    pokrojona w wiórki, umyta i sparzona
  • 1 łyżka  tłuszcz
    do formy
  • 1 łyżka  mąka
    do formy

Sposób przyrządzania:

  1. Z 2 cytryn wyciśnij sok. Miękką margarynę utrzyj dokładnie z cukrem pudrem. Ciągle ucierając dodawaj po jednym żółtku, a następnie wsypuj partiami mąkę wymieszaną z proszkiem i wlewaj sok z cytryny, wymieszaj.
  2. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj. Uzyskane ciasto przełóż do natłuszczonej i obsypanej mąką blachy. Piecz 50 minut w 180 st. C. Gotowe ciasto wyjmij z formy i odstaw do ostygnięcia.
  3. Cukier puder utrzyj z wodą na lukier.
  4. Babkę polej przygotowanym lukrem i udekoruj wiórkami ze skórki z cytryny.
Smacznego!


Źródło przepisu: Poradnik smakosza


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 217


Vitalia PL
Zobacz więcej na temat:

babkaprzepisy na ciastacytryna


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE