Dzisiaj jest: Poniedziałek, 01.06.2020 Imieniny: Jakuba i Konrada



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

Babka gotowana


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 8 - 12 osób


Składniki

  • 1.5 szklanek  mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka  cukru
  • 200 g  masła lub margaryny
  • 1 łyżka  proszku do pieczenia
  • 4 sztuki duże jajka
  • 20 ml  spirytusu
  • cukier puder do posypania

Sposób przyrządzania:

  1. Masło lub margarynę utrzyj z cukrem. Miksując, wbijaj po 1 żółtku, a następnie dodawaj po 1 łyżce mąki ziemniaczanej wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Wlej spirytus i ponownie utrzyj.
  2. Białka ubij na sztywno. Powstałą pianę dodaj do pozostałych składników ciasta i dobrze wymieszaj.
  3. Silikonową formę do babek starannie wysmaruj masłem lub margaryną. Następnie wlej do niej ciasto.
  4. Formę umieść w wysokim garnku z wodą (wody ma być do 3/4 wysokości formy). Gotuj pod przykryciem około 60 minut.
  5. Następnie ciasto wyłóż na talerz. Po wystygnięciu babkę oprósz cukrem pudrem. Możesz też ozdobić ją lukrem lub polewą.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Cookie

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nietolerancja pokarmowa Nietolerancja pokarmowa

Joanna Węglarowicz

Wydawnictwo: Joanna Węglarowicz


Zmagasz się z nietolerancjami pokarmowymi? Dokucza Ci brak możliwości czerpania przyjemności z jedzenia ulubionych potraw? Nie wiesz jak sobie z tym poradzić? Ta książka pomoże Ci zmierzyć

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE