Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 6 - 10 osób
Składniki
3 sztuki jajka
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mleka
2 sztuki i 1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2-3 sztuki krople aromatu cytrynowego
3 łyżki kakao
1 szczypta soli
płatki migdałowe
1 sztuka nektarynka
|
|
Sposób przyrządzania:
- Białka ubij ze szczyptą soli i cukrem na sztywną pianę. Następnie dodaj żółtka, mleko, olej, proszek do pieczenia, aromat oraz mąkę. Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj.
- 3/4 uzyskanej masy wylej do formy keksówki. Do pozostałej 1/4 wlej łyżkę wody i wsyp kakao, a następnie wymieszaj i wyłóż na wierzch resztę jasnego ciasta.
- Delikatnie wymieszaj oba ciasta, na wierzch wyłóż pokrojoną nektarynkę i posyp płatkami migdałowymi.
- Piecz 45 minut w 180 st. C. Przed wyjęciem ciasta z piekarnika sprawdź patyczkiem, czy jest już upieczone.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka