Dzisiaj jest: Sobota, 29.01.2022 Imieniny: Zdzisława i Franciszka



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Babka kakaowo-cytrynowa z nektarynką


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 6 - 10 osób


Składniki

  • 3 sztuki jajka
  • 3/4 szklanki  cukru
  • 1/2 szklanki  mleka
  • 2 sztuki i 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki  oleju
  • 2 łyżeczki  proszku do pieczenia
  • 2-3 sztuki krople aromatu cytrynowego
  • 3 łyżki  kakao
  • 1 szczypta  soli
  • płatki migdałowe
  • 1 sztuka nektarynka

Sposób przyrządzania:

  1. Białka ubij ze szczyptą soli i cukrem na sztywną pianę. Następnie dodaj żółtka, mleko, olej, proszek do pieczenia, aromat oraz mąkę. Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj.
  2. 3/4 uzyskanej masy wylej do formy keksówki. Do pozostałej 1/4 wlej łyżkę wody i wsyp kakao, a następnie wymieszaj i wyłóż na wierzch resztę jasnego ciasta.
  3. Delikatnie wymieszaj oba ciasta, na wierzch wyłóż pokrojoną nektarynkę i posyp płatkami migdałowymi.
  4. Piecz 45 minut w 180 st. C. Przed wyjęciem ciasta z piekarnika sprawdź patyczkiem, czy jest już upieczone.
Smacznego!


Źródło przepisu: Kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 16

Przepisy: 501


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE