Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
6 sztuk jajek
220 g cukru pudru
220 g margaryny
220 g kwaśnej śmietany
380 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
30 g mielonego maku
margaryna do wysmarowania blachy
mąka do obsypania formy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Białka ubij z połową cukru pudru. Margarynę utrzyj z resztą cukru pudru oraz żółtkami do uzyskania puszystej masy. Zmiksuj ze śmietaną i lekko wymieszaj z pianą z białek. Połącz z mąką i proszkiem do pieczenia.
- Składniki wyrabiaj do czasu uzyskania jednolitego ciasta o gładkiej konsystencji. 1/3 masy odłóż i połącz z mielonym makiem. Formę do babek wysmaruj margaryną, po czym posyp mąką.
- Do przygotowanej formy do babek wyłóż najpierw 2/3 jasnego ciasta, a następnie masę z dodatkiem maku. Na wierzchu rozsmaruj jasne ciasto. Całość wygładź. Piekarnik rozgrzej do 160 st. C.
- Babkę wstaw do piekarnika i piecz 50 minut. Po upieczeniu ciasto krótko przestudź w formie, po czym wyjmij z blaszki. Przed podaniem wypiek można obficie posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku