Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 8 - 10 osób
Składniki
- Ciasto
170 g mąki tortowej
170 g mąki ziemniaczanej
4 sztuki jajka
200 ml kefiru
1/2 szklanki oleju
1 opakowanie cukru wanilinowego
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie kisielu malinowego bez cukru
1 szklanka mrożonych malin
- Lukier
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki gorącej wody
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto: Do miski wsyp dwa rodzaje mąki. Dodaj jajka, kefir, olej, cukier, proszek do pieczenia oraz cukier wanilinowy. Wyrób ciasto.
- Uzyskane ciasto podziel na dwie równe części. Do jednej z nich dodaj kisiel malinowy oraz mrożone maliny i wymieszaj.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią najpierw ciasto waniliowe, a następnie malinowe.
- Piecz 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 160 st. C.
- Lukier: Cukier puder utrzyj z gorącą wodą na gęstą, błyszczącą masę. Polej nią ciasto.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka