Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 20 osób
Składniki
1.5 szklanek mąka tortowa
5 dag drożdże
1 szklanka mleko
12.5 dag masło
1/2 szklanki cukier puder
10 dag migdały
1/2 sztuki wanilia
4 sztuki jajka
tłuszcz
do wysmarowania formy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Do ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże, łyżeczkę mąki i łyżeczkę cukru pudru, składniki mieszamy.
- Zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Migdały zalewamy wrzątkiem, cedzimy na sicie, obieramy z łupinek, niezbyt drobno siekamy.
- Wanilię ubijamy w moździerzu na pył.
- Do wyrośniętego zaczynu dodajemy utłuczoną wanilię, pozostały cukier puder, żółtka, wygrzaną mąkę i wyrabiamy ciasto.
- Gdy uzyska jednolitą konsystencję, dodajemy letni tłuszcz, posiekane migdały, całość nadal wyrabiamy, aż cały tłuszcz zostanie wchłonięty, a ciasto stanie się pulchne, sprężyste, z pęcherzykami powietrza w środku.
- Dodajemy ubitą z białek pianę wraz ze szczyptą soli, łączymy z ciastem delikatnymi ruchami, od razu napełniamy formę i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
- Średniej wielkości forma na babkę powinna być odpowiednio dobrana, by ciasto, rosnąc, nie wypłynęło.
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy w temp. 160°C przez 60 minut lub nieco dłużej.
- 0. Zrumienioną, z bokami lekko odstającymi od formy, chłodzimy w wyłączonym, z uchylonymi drzwiczkami, piekarniku, zimną wyjmujemy z formy.
- 1. Na paterze delikatnie oprószamy cukrem pudrem.