Dzisiaj jest: Sobota, 30.05.2020 Imieniny: Feliksa i Ferdynanda



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

Babka wielkanocna


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Szybki, łatwy i prosty przepis na tradycyjny, świąteczny przysmak. Bazą do przygotowania babki wielkanocnej jest masa krówkowa.

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 1 puszka  masa krówkowa
  • 100 g  masło
  • 5 sztuk  białko z jajka
  • 5 sztuk  żółtko z jajka
  • 3 łyżki  cukier
  • 2 łyżeczki  proszek do pieczenia
  • 1 łyżeczka  cukier waniliowy
  • 180 g  mąka pszenna
  • 100 g  skrobia ziemniaczana
  • 1 opakowanie  mieszanka keksowa
  • 1 opakowanie  polewa i dekoracja biała
    Helio

Sposób przyrządzania:

  1. Masło roztopić w rondelku razem z wybraną masą krówkową.
  2. W misce ubić pianę z białek, dodać cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy, następnie żółtka oraz sok wyciśnięty z połówki cytryny.
  3. W kolejnym kroku należy dodać roztopione wcześniej masło z masą krówkową i wymieszać z mąką, skrobią oraz mieszanką keksową. Tak przygotowane ciasto przełożyć na wysmarowaną bułką tartą formę z kominkiem i piec w temp. 180 stopni C przez ok. 45-50 minut.
  4. Po wystudzeniu babkę udekorować polewą i dekoracją białą Helio.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

AgaW

Posty : 0

Przepisy: 9


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nietolerancja pokarmowa Nietolerancja pokarmowa

Joanna Węglarowicz

Wydawnictwo: Joanna Węglarowicz


Zmagasz się z nietolerancjami pokarmowymi? Dokucza Ci brak możliwości czerpania przyjemności z jedzenia ulubionych potraw? Nie wiesz jak sobie z tym poradzić? Ta książka pomoże Ci zmierzyć

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE