Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 1 puszka masa krówkowa
- 100 g masło
- 5 sztuk białko z jajka
- 5 sztuk żółtko z jajka
- 3 łyżki cukier
- 2 łyżeczki proszek do pieczenia
- 1 łyżeczka cukier waniliowy
- 180 g mąka pszenna
- 100 g skrobia ziemniaczana
- 1 opakowanie mieszanka keksowa
- 1 opakowanie polewa i dekoracja biała
Helio
|
|
Sposób przyrządzania:
- Masło roztopić w rondelku razem z wybraną masą krówkową.
- W misce ubić pianę z białek, dodać cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy, następnie żółtka oraz sok wyciśnięty z połówki cytryny.
- W kolejnym kroku należy dodać roztopione wcześniej masło z masą krówkową i wymieszać z mąką, skrobią oraz mieszanką keksową. Tak przygotowane ciasto przełożyć na wysmarowaną bułką tartą formę z kominkiem i piec w temp. 180 stopni C przez ok. 45-50 minut.
- Po wystudzeniu babkę udekorować polewą i dekoracją białą Helio.
Źródło przepisu: helio.pl