Dzisiaj jest: Sobota, 06.06.2020 Imieniny: Pauliny i Laury



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

Baranek w kokosie


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 3 sztuki jajka
  • 150 g  masła + 1 łyżka
  • 150 g  cukru
  • 150 g  mąki
  • 1 szczypta  soli
  • 2 łyżki  cukru pudru
  • 1 łyżka  soku z cytryny
  • bułka tarta do obsypania formy
  • 3-4 łyżki  wiórków kokosowych
  • 2 sztuki goździki

Sposób przyrządzania:

  1. Żółtka oddziel od białek, utrzyj z masłem i cukrem. Dodaj mąkę i wymieszaj. Białka ubij z solą i delikatnie wymieszaj z masą.
  2. Formę o kształcie baranka o pojemności 0,75 l wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Wylej ciasto, wyrównaj powierzchnię. Piecz 30-40 minut w temperaturze 180 st. C.
  3. Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.
  4. Następnie wyjmij z formy. Cukier puder utrzyj z sokiem z cytryny na niezbyt gęsty lukier. Posmaruj nim baranka i szybko obsyp wiórkami. Oczy zrób z goździków.
Smacznego!


Źródło przepisu: moje smaki życia


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nietolerancja pokarmowa Nietolerancja pokarmowa

Joanna Węglarowicz

Wydawnictwo: Joanna Węglarowicz


Zmagasz się z nietolerancjami pokarmowymi? Dokucza Ci brak możliwości czerpania przyjemności z jedzenia ulubionych potraw? Nie wiesz jak sobie z tym poradzić? Ta książka pomoże Ci zmierzyć

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE