Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
3 sztuki jajka
150 g masła + 1 łyżka
150 g cukru
150 g mąki
1 szczypta soli
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
bułka tarta do obsypania formy
3-4 łyżki wiórków kokosowych
2 sztuki goździki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Żółtka oddziel od białek, utrzyj z masłem i cukrem. Dodaj mąkę i wymieszaj. Białka ubij z solą i delikatnie wymieszaj z masą.
- Formę o kształcie baranka o pojemności 0,75 l wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Wylej ciasto, wyrównaj powierzchnię. Piecz 30-40 minut w temperaturze 180 st. C.
- Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.
- Następnie wyjmij z formy. Cukier puder utrzyj z sokiem z cytryny na niezbyt gęsty lukier. Posmaruj nim baranka i szybko obsyp wiórkami. Oczy zrób z goździków.
Źródło przepisu: moje smaki życia