Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 20 - 24 osób
Składniki
2 szklanki mąka pszenna
3/4 szklanki cukier puder
2 sztuki jajka
1 szklanka mleko
18 dag masło
2 łyżeczki cynamon
3 łyżeczki kakao
2 łyżeczki soda oczyszczona
0.3 l powidła
tłuszcz
do wysmarowania formybułka tarta
do posypania formyczekolada
do polania ciastawiórki czekoladowe
do oprószenia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Masło razem z powidłami utrzyj robotem nastawionym na średnie obroty. Gdy składniki się połączą, dodajemy, cały czas ucierając, po 1 jajku, cukier puder oraz- w niewielkich porcjach- mleko.
- Mąkę wraz z kakao, cynamonem i sodą przesiej przez sito na utartą masę, cały czas ucieraj, aż składniki się połączą.
- Wyrobione ciasto powinno być niezbyt gęste i gładkie. Wylej je do przygotowanej średniej wielkości formy, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temp. około 150°C przez 40 minut lub nieco dłużej.
- Wyrośnięte ciasto wyjmij z piekarnika, schłódź, letnie wyłóż na deskę wyłożoną pergaminem, odwróć, polej płynną czekoladą i posyp czekoladowymi wiórkami.