Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 20 - 24 osób
Składniki
- 2 szklanki mąka pszenna
- 3/4 szklanki cukier puder
- 2 sztuki jajka
- 1 szklanka mleko
- 18 dag masło
- 2 łyżeczki cynamon
- 3 łyżeczki kakao
- 2 łyżeczki soda oczyszczona
- 0.3 l powidła
- tłuszcz
do wysmarowania formy - bułka tarta
do posypania formy - czekolada
do polania ciasta - wiórki czekoladowe
do oprószenia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Masło razem z powidłami utrzyj robotem nastawionym na średnie obroty. Gdy składniki się połączą, dodajemy, cały czas ucierając, po 1 jajku, cukier puder oraz- w niewielkich porcjach- mleko.
- Mąkę wraz z kakao, cynamonem i sodą przesiej przez sito na utartą masę, cały czas ucieraj, aż składniki się połączą.
- Wyrobione ciasto powinno być niezbyt gęste i gładkie. Wylej je do przygotowanej średniej wielkości formy, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temp. około 150°C przez 40 minut lub nieco dłużej.
- Wyrośnięte ciasto wyjmij z piekarnika, schłódź, letnie wyłóż na deskę wyłożoną pergaminem, odwróć, polej płynną czekoladą i posyp czekoladowymi wiórkami.