Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
- 6 sztuk jajka
- 6 łyżek cukier puder
- 4 łyżki mąka krupczatka
- 1 łyżka kakao
- 2 sztuki cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszek do pieczenia
- tłuszcz
do wysmarowania formy - bułka tarta
do posypania formy - 1/2 l śmietana kremówka
- 1 sztuka zagęstnik
- 1 łyżeczka cukier waniliowy
- wiórki czekoladowe
do posypania
|
|
Sposób przyrządzania:
- Średniej wielkości tortownicę bardzo dokładnie posmaruj tłuszczem i oprósz bułką tartą.
- Z białek z dodatkiem cukru pudru i cukru waniliowego ubij sztywną pianę (robotem) i, cały czas ubijając, dodawaj (po jednym) żółtka.
- Gdy składniki się połączą, a masa będzie puszysta i ścisła, wsyp przez sito mąkę, proszek, kakao, składniki łącz delikatnie, ale dokładnie, najlepiej drewnianą łyżką.
- Od razu przełóż do przygotowanej formy, wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 150-160°C przez 40 minut lub nieco dłużej.
- Lekko zarumienione ciasto, z bokami odstającymi od formy, wyjmij i po niewielkim schłodzeniu, wyłóż na deskę do góry dnem.
- Przed podaniem podziel ciasto na 2 krążki, na dolny nałóż połowę bitej śmietany, przykryj drugim krążkiem, nałóż pozostałą śmietanę, posyp obficie czekoladowymi wiórkami.