Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
600 g bezpestkowych mandarynek
200 g drobnego cukru
3 sztuki jajka
150 g mąki kukurydzianej
50 g mąki ziemniaczanej
1 sztuka jabłko
1 łyżka masła
1 łyżka bułki tartej
płatki migdałowe
sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę kukurydzianą i ziemniaczaną wymieszaj i przesiej.
- Mandarynki sparz wrzątkiem, osusz i obierz. Skórki oczyść z białych włókien. Pomarańczowe części skórek pokrój w cienkie paseczki.
- Cząstki mandarynek podziel na mniejsze kawałki, zasyp 3 łyżkami cukru i gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż zmiękną.
- Masę mandarynkową zmiksuj i podziel na pół. Jedną połowę przestudź, a do drugiej dodaj skórki mandarynek i jabłko starte na tarce o grubych oczkach. Gotuj na małym ogniu 10-15 minut.
- Pierwszą połowę masy przełóż do miski i dodaj pozostały cukier. Ubijaj, dodając po jednym żółtku i łyżce mąki. Stopniowo wsypuj pozostałą mąkę i dokładnie zmiksuj.
- Białka ubij na sztywno z odrobiną soli. Połącz delikatnie z ubitą masą. Przełóż do foremek na tartaletki, wysmarowanych masłem i oprószonych bułką tartą. Piecz ciastka 20 minut w temperaturze 180 st. C, aż się lekko zrumienią. Po chwili wyjmij z foremki i odwróć spodem do góry.
- Przestudzone ciastka napełnij masą mandarynkową i udekoruj płatkami migdałów.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka