Dzisiaj jest: Piątek, 14.08.2020 Imieniny: Alfreda i Euzebiusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Biszkoptowe ciastko z nadzieniem mandarynkowym


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 600 g  bezpestkowych mandarynek
  • 200 g  drobnego cukru
  • 3 sztuki jajka
  • 150 g  mąki kukurydzianej
  • 50 g  mąki ziemniaczanej
  • 1 sztuka jabłko
  • 1 łyżka  masła
  • 1 łyżka  bułki tartej
  • płatki migdałowe
  • sól

Sposób przyrządzania:

  1. Mąkę kukurydzianą i ziemniaczaną wymieszaj i przesiej.
  2. Mandarynki sparz wrzątkiem, osusz i obierz. Skórki oczyść z białych włókien. Pomarańczowe części skórek pokrój w cienkie paseczki.
  3. Cząstki mandarynek podziel na mniejsze kawałki, zasyp 3 łyżkami cukru i gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż zmiękną.
  4. Masę mandarynkową zmiksuj i podziel na pół. Jedną połowę przestudź, a do drugiej dodaj skórki mandarynek i jabłko starte na tarce o grubych oczkach. Gotuj na małym ogniu 10-15 minut.
  5. Pierwszą połowę masy przełóż do miski i dodaj pozostały cukier. Ubijaj, dodając po jednym żółtku i łyżce mąki. Stopniowo wsypuj pozostałą mąkę i dokładnie zmiksuj.
  6. Białka ubij na sztywno z odrobiną soli. Połącz delikatnie z ubitą masą. Przełóż do foremek na tartaletki, wysmarowanych masłem i oprószonych bułką tartą. Piecz ciastka 20 minut w temperaturze 180 st. C, aż się lekko zrumienią. Po chwili wyjmij z foremki i odwróć spodem do góry.
  7. Przestudzone ciastka napełnij masą mandarynkową i udekoruj płatkami migdałów.
Smacznego!


Źródło przepisu: kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE