Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
1 opakowanie ciasta francuskiego
2 sztuki jabłka
sok z 1/2 cytryny
skórka starta z 1/2 cytryny
2.5 łyżki cukru
1/4 łyżeczki cynamonu
1 łyżka mąki pszennej
1 sztuka jajko
1 łyżka mleka
1 łyżka grubego cukru
|
|
Sposób przyrządzania:
- Jabłka umyj i obierz ze skórki. Następnie usuń gniazda nasienne i pokrój jabłka w kostkę. Wymieszaj z sokiem i skórką z cytryny. Wsyp cukier, cynamon, łyżkę mąki pszennej i ponownie wymieszaj.
- Ciasto podziel na 6 kwadratów. Na każdym ułóż farsz jabłkowy. Brzegi ciastek posmaruj jajkiem roztrzepanym z mlekiem i złóż na pół po przekątnej, by utworzyły trójkąty. Zlep boki ciastek i dociśnij widelcem.
- Ułóż rożki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj jajkiem i posyp cukrem pudrem.
- Bezpośrednio przed pieczeniem zrób nożem małe otworki, po trzy na wierzchu każdego ciastka.
- Piecz 20-23 minuty w temperaturze 220 st. C, aż ciasto będzie złote i chrupiące. Ostudź na kratce.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka