Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
2 szklanki mąka
4 sztuki jajka
2 łyżki cukier puder
3 szklanki marchew
starta1 szklanka cukier
3/4 szklanki rodzynki
2 łyżeczki proszek do pieczenia
2 łyżeczki przyprawa do piernika
1 łyżeczka soda oczyszczona
sól
do smaku1 szklanka olej
|
|
Sposób przyrządzania:
- Jajka wbij do miski. Dodaj cukier i utrzyj mikserem na pianę.
- Do utartych jajek dodaj mąkę, szczyptę soli, olej, startą marchewkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz przyprawę do piernika. Całość dokładnie wymieszaj mikserem. Uzyskaną masę odstaw na kilka minut.
- Rodzynki opłucz, zalej gorącą wodą i odstaw na kilka minut. Następnie odcedź, dodaj do masy i wymieszaj łyżką. Tak przygotowane ciasto wlej do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą tortownicy. Piecz 50 minut w 180 st. C.
- Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika, ostudź i posyp cukrem pudrem.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku