Dzisiaj jest: Niedziela, 29.05.2022 Imieniny: Teodozji i Magdaleny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Błyskawiczny marchewkowiec


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Przepis na błyskawiczny marchewkowiec to pomysł na smaczne i łatwe w przygotowaniu ciasto.

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

  • 2 szklanki   mąka
  • 4 sztuki  jajka
  • 2 łyżki  cukier puder
  • 3 szklanki  marchew
    starta
  • 1 szklanka  cukier
  • 3/4 szklanki  rodzynki
  • 2 łyżeczki  proszek do pieczenia
  • 2 łyżeczki  przyprawa do piernika
  • 1 łyżeczka  soda oczyszczona
  • sól
    do smaku
  • 1 szklanka  olej

Sposób przyrządzania:

  1. Jajka wbij do miski. Dodaj cukier i utrzyj mikserem na pianę.
  2. Do utartych jajek dodaj mąkę, szczyptę soli, olej, startą marchewkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz przyprawę do piernika. Całość dokładnie wymieszaj mikserem. Uzyskaną masę odstaw na kilka minut.
  3. Rodzynki opłucz, zalej gorącą wodą i odstaw na kilka minut. Następnie odcedź, dodaj do masy i wymieszaj łyżką. Tak przygotowane ciasto wlej do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą tortownicy. Piecz 50 minut w 180 st. C.
  4. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika, ostudź i posyp cukrem pudrem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 109


Vitalia PL
Zobacz więcej na temat:

przepisy na ciasta


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE