Przygotowanie:
Kuchnia:
amerykańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- Ciasto
75 g gorzkiej czekolady
90 g cukru
70 g masła + 1 łyżeczka
2 sztuki jajka
30 g mąki + 2 łyżeczki
1 łyżeczka kakao
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta chili w proszku
70 g mrożonych malin
- Polewa
100 g czekolady deserowej
3 łyżki śmietanki kremowej
|
|
Sposób przyrządzania:
- 75 g czekolady połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej. Odstaw do przestygnięcia.
- Mąkę przesiej do miski. Dodaj proszek do pieczenia, szczyptę chili i wymieszaj. W oddzielnej misce utrzyj masło z cukrem. Nie przerywając ucierania dodawaj po jednym jajku i przestudzoną czekoladę. Na końcu wsyp mąkę z dodatkami i zmiksuj. Następnie dodaj maliny i delikatnie wymieszaj.
- Dwie małe foremki lub jedną większą wysmaruj masłem, obsyp mąką i wyłóż do nich masę czekoladową. Piecz 30-35 minut w temperaturze 60 st. C. Odstaw do ostudzenia.
- 100 g czekolady połam, wrzuć ją do metalowej miski. Dodaj śmietankę i rozpuść wszystko w kąpieli wodnej. Ciepłą czekoladą polej ciasto i udekoruj malinami.
Źródło przepisu: moje smaki życia