Przygotowanie:
Kuchnia:
amerykańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 12 - 16 osób
Składniki
- 300 g czekolada gorzka
- 200 g masło
- 250 g cukier
- 4 sztuki jajka
- 140 g mąka
- 50 g kakao
- 200 g maliny
|
|
Sposób przyrządzania:
- Czekoladę połam na kawałki, przełóż do garnka. Masło pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do czekolady razem z cukrem. Podgrzej, żeby rozpuścić masło i czekoladę.
- Gdy wszystko się rozpuści, zdejmij garnek z ognia i mieszaj dodając po jednym jajku. Na koniec dodaj mąkę i kakao. Wymieszaj wszystko dokładnie. Następnie dodaj połowę malin i delikatnie wymieszaj.
- Uzyskaną masę przełóż do formy (20 x 30cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj wierzch ciasta i ułóż na nim pozostałe maliny. Piecz przez 30 minut w 170 st. C.
- Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika, wystudź. Następnie wstaw ciasto do lodówki na 3 godziny, schłodzone będzie łatwiej kroić.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia