Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 6 osób
Składniki
- 2 szklanki ryż
ugotowany na mleku z dodatkiem cukru waniliowego - 1 puszka brzoskwinie
- masło
do wysmarowania kokilek - 10 sztuk biszkopty
przetarte przez ostre sito - 6 łyżek śmietana
- Sos:
- syrop z brzoskwiń
- 1 łyżka miód
- sok z cytryny
- 1 łyżeczka mąka ziemniaczana
- 2 sztuki brzoskwinie
świeże, pokrojone w cienkie plasterki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kokilki smarujemy masłem i oprószamy roztartymi biszkoptami (obicie). Brzoskwinie odcedzamy z syropu, drobno siekamy, łączymy z ryżem, wkładamy w równych ilościach do przygotowanych kokilek, każdą porcje polewamy łyżką kremowej śmietany i wstawiamy na 20-25 minut do nagrzanego do temp. 180°C piekarnika.
- Gdy wierzch deseru lekko się zrumieni, wyłączamy dopływ ciepła, ale kokilki pozostawiamy w piecu.
- Przygotowujemy sos: syrop z brzoskwiń łączymy z 3 łyżkami wody wymieszanej z mąką ziemniaczaną, zagotowujemy, trzymamy na ogniu przez minutę. Lekko przechłodzony sos łączymy z płynnym miodem i sokiem z cytryny.
- Wyjmujemy deser z kokilek na płaskie talerzyki, polewamy sosem, brzegi talerzyków możemy udekorować plasterkami świeżych owoców.