Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Brzoskwiniowe delicje


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Podajemy na gorąco lub na zimno. :)

1 porcja dla: 6 osób


Składniki

  • 2 szklanki  ryż
    ugotowany na mleku z dodatkiem cukru waniliowego
  • 1 puszka  brzoskwinie
  • masło
    do wysmarowania kokilek
  • 10 sztuk  biszkopty
    przetarte przez ostre sito
  • 6 łyżek  śmietana
    Sos:
  • syrop z brzoskwiń
  • 1 łyżka  miód
  • sok z cytryny
  • 1 łyżeczka  mąka ziemniaczana
  • 2 sztuki  brzoskwinie
    świeże, pokrojone w cienkie plasterki

Sposób przyrządzania:

  1. Kokilki smarujemy masłem i oprószamy roztartymi biszkoptami (obicie). Brzoskwinie odcedzamy z syropu, drobno siekamy, łączymy z ryżem, wkładamy w równych ilościach do przygotowanych kokilek, każdą porcje polewamy łyżką kremowej śmietany i wstawiamy na 20-25 minut do nagrzanego do temp. 180°C piekarnika.
  2. Gdy wierzch deseru lekko się zrumieni, wyłączamy dopływ ciepła, ale kokilki pozostawiamy w piecu.
  3. Przygotowujemy sos: syrop z brzoskwiń łączymy z 3 łyżkami wody wymieszanej z mąką ziemniaczaną, zagotowujemy, trzymamy na ogniu przez minutę. Lekko przechłodzony sos łączymy z płynnym miodem i sokiem z cytryny.
  4. Wyjmujemy deser z kokilek na płaskie talerzyki, polewamy sosem, brzegi talerzyków możemy udekorować plasterkami świeżych owoców.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Posty : 1

Przepisy: 58


Zobacz więcej na temat:

brzoskwinieprzepisy na desery


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE