Dzisiaj jest: Wtorek, 28.06.2022 Imieniny: Leona i Ireneusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5863

Budyniowe ptysie z kiwi


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

  • 1 szklanka  mąki
  • 5 dag  gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka  ciemnego kakao
  • 10 dag  masła
  • 5 sztuk jajek
  • sól
    Krem
  • 2 sztuki budynie
  • 3/4 l  mleka
  • 1/2 kostki  masła
  • 1-2 sztuki owoce kiwi

Sposób przyrządzania:

  1. W garnku zagotuj 250 ml wody z masłem, czekoladą, kakao i szczyptą soli.
  2. Zmniejsz ogień i na wrzący płyn wsyp mąkę. Szybko ucieraj, aż ciasto stanie się szkliste i będzie odstawało od ściany naczynia. Zdejmij je z ognia i ostudź.
  3. Wbijaj po kolei jajka i za każdym razem dokładnie miksuj ciasto. Wykładaj małe porcje ciasta na pergamin. Piecz około 20 minut w temperaturze 180 st. C. Wyjmij i przekrój na pół.
  4. Budynie rozrób w 1/2 l mleka. Resztę mleka zagotuj, dodaj rozpuszczony proszek budyniowy i ugotuj budyń.
  5. Zimny budyń utrzyj z masłem. Dodaj obrane i pokrojone w kostkę owoce kiwi, wymieszaj i nałóż do ptysi.
Smacznego!


Źródło przepisu: kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 662


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE