Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 1 szklanka mąki
- 5 dag gorzkiej czekolady
- 1 łyżka ciemnego kakao
- 10 dag masła
- 5 sztuk jajek
- sól
- Krem
- 2 sztuki budynie
- 3/4 l mleka
- 1/2 kostki masła
- 1-2 sztuki owoce kiwi
|
|
Sposób przyrządzania:
- W garnku zagotuj 250 ml wody z masłem, czekoladą, kakao i szczyptą soli.
- Zmniejsz ogień i na wrzący płyn wsyp mąkę. Szybko ucieraj, aż ciasto stanie się szkliste i będzie odstawało od ściany naczynia. Zdejmij je z ognia i ostudź.
- Wbijaj po kolei jajka i za każdym razem dokładnie miksuj ciasto. Wykładaj małe porcje ciasta na pergamin. Piecz około 20 minut w temperaturze 180 st. C. Wyjmij i przekrój na pół.
- Budynie rozrób w 1/2 l mleka. Resztę mleka zagotuj, dodaj rozpuszczony proszek budyniowy i ugotuj budyń.
- Zimny budyń utrzyj z masłem. Dodaj obrane i pokrojone w kostkę owoce kiwi, wymieszaj i nałóż do ptysi.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka