Dzisiaj jest: Środa, 19.01.2022 Imieniny: Henryka i Mariusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Budyniowiec z kiwi


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 6 - 12 osób


Składniki

  • 1/2 szklanki  cukru + 4 łyżki
  • 100 g  masła
  • 4 łyżki  śmietany 18%
  • 3 łyżeczki  proszku do pieczenia
  • 250 g  mąki + 4 łyżki
  • 1-2 sztuki jabłka
  • 2 opakowania  budyniu waniliowego
  • 1 l  mleka
  • 9 sztuk kiwi
  • 5 sztuk jajek
  • cukier puder do posypania

Sposób przyrządzania:

  1. 250 g mąki zagnieć z pokrojonym na kawałki masłem, 1 jajkiem, śmietaną, 1/2 szklanki cukru i 1 łyżeczką proszku do pieczenia.
  2. Ciasto schłodź, po czym rozwałkuj na cienki placek. Aby placek się nie przyklejał do stolnicy i wałka, warto oprószyć go odrobiną mąki.
  3. Ciasto umieść w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, lekko unosząc brzegi. Na spód wyłóż pokrojone na kawałki kiwi i jabłka.
  4. Budynie ugotuj na mleku zgodnie z przepisem na opakowaniu. Masą przykryj owoce, które wcześniej posyp cukrem. Ostudź.
  5. 4 białka oddziel od żółtek i ubij z resztą cukru. Stopniowo dodawaj żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Masę wyłóż na krem budyniowy.
  6. Ciasto piecz 55 minut w temperaturze 180 st. C. Gdy będzie się za bardzo przypiekać przykryj je folią. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 250


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE