Dzisiaj jest: Piątek, 28.01.2022 Imieniny: Walerego i Radomira



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Budyniowy jabłecznik


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 8 - 10 osób


Składniki

  • 5 sztuk jabłek
  • 4 sztuki jajka
  • 1 szklanka  cukru
  • 1 szklanka  mąki pszennej
  • 1 szklanka  mąki ziemniaczanej
  • 1 l  mleka
  • 2 sztuki budynie śmietankowe
  • 2 łyżeczki  proszku do pieczenia
  • margaryna

Sposób przyrządzania:

  1. Jabłka obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  2. Miękką margarynę utrzyj z 1/2 szklanki cukru i żółtkami. Następnie dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj. Na koniec dodaj ubitą pianę z białek.
  3. Zagotuj litr mleka, dodaj pozostały cukier oraz budynie.
  4. Na blachę wyłóż ciasto, starte jabłka, budyń i znów ciasto. Piecz 50 minut w temperaturze 180 st. C.
  5. Wystudzone ciasto posyp cukrem pudrem.
Smacznego!


Źródło przepisu: kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 14

Przepisy: 301


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE