Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
- 8 sztuk jajek
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej + 2 łyżki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1/2 szklanki herbaty z wódką i sokiem z 1/2 cytryny
- 200 g masła
- 200 g chałwy
- 1 sztuka kieliszek wódki
- 200 g konfitury wiśniowej
|
|
Sposób przyrządzania:
- Z 6 jajek, 3/4 szklanki cukru, 3/4 szklanki mąki pszennej, 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej i proszku do pieczenia przygotuj biszkopt. Piecz przez 40 minut w temperaturze 160 st. C w formie o średnicy 25 cm. Po wystudzeniu przekrój na 3 części.
- 1,5 szklanki mleka zagotuj. 2 jajka rozkłóć z resztą mąki pszennej i ziemniaczanej, 1/4 szklanki cukru i cukrem wanilinowym. Masę rozprowadź w 1/2 szklanki mleka i wlej do gotującego sie płynu.
- Mieszaj do zgęstnienia. Ostudź. Masło ucieraj na puch, dodając po łyżce budyniu i pokruszoną chałwę. Wlej wódkę.
- Płaty biszkoptu nasącz herbatą. Na spód wyłóż połowę konfitury wiśniowej i połowę masy. Przykryj kolejnym płatem biszkoptu, wyłóż resztę konfitury i masy.
- Krem przykryj ostatnim plackiem. Wierzch ciasta udekoruj polewą czekoladową, chałwą i wiśniami kandyzowanymi.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku