Dzisiaj jest: Sobota, 20.04.2024 Imieniny: Czesława i Agnieszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Chałwowiec z konfiturą


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

  • 8 sztuk jajek
  • 2 szklanki  mleka
  • 1 szklanka  cukru
  • 3/4 szklanki  mąki pszennej + 2 łyżki
  • 1/4 szklanki  mąki ziemniaczanej + 2 łyżki
  • 1 łyżeczka  proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie  cukru wanilinowego
  • 1/2 szklanki  herbaty z wódką i sokiem z 1/2 cytryny
  • 200 g  masła
  • 200 g  chałwy
  • 1 sztuka kieliszek wódki
  • 200 g  konfitury wiśniowej

Sposób przyrządzania:

  1. Z 6 jajek, 3/4 szklanki cukru, 3/4 szklanki mąki pszennej, 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej i proszku do pieczenia przygotuj biszkopt. Piecz przez 40 minut w temperaturze 160 st. C w formie o średnicy 25 cm. Po wystudzeniu przekrój na 3 części.
  2. 1,5 szklanki mleka zagotuj. 2 jajka rozkłóć z resztą mąki pszennej i ziemniaczanej, 1/4 szklanki cukru i cukrem wanilinowym. Masę rozprowadź w 1/2 szklanki mleka i wlej do gotującego sie płynu.
  3. Mieszaj do zgęstnienia. Ostudź. Masło ucieraj na puch, dodając po łyżce budyniu i pokruszoną chałwę. Wlej wódkę.
  4. Płaty biszkoptu nasącz herbatą. Na spód wyłóż połowę konfitury wiśniowej i połowę masy. Przykryj kolejnym płatem biszkoptu, wyłóż resztę konfitury i masy.
  5. Krem przykryj ostatnim plackiem. Wierzch ciasta udekoruj polewą czekoladową, chałwą i wiśniami kandyzowanymi.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE