Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
- 2 sztuki jajka
- 1 łyżka cukru + 1 łyżeczka
- 50 g musli z owocami leśnymi
- 10 g świeżych drożdży
- 150 g mąki + 5 łyżek
- sól
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka oleju
- 300 g zielonych winogron bez pestek
- 300 g czerwonych winogron bez pestek
- 150 g śmietany 36%
- 3 łyżki wytrawnego białego wina
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1 łyżka cukru pudru
|
|
Sposób przyrządzania:
- Jajka zmiksuj z miodem, 5 łyżkami mąki i 1 łyżką cukru do powstania gęstej masy, po czym połącz z musli. Całość wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Placek piecz 15 minut w temperaturze 170 st. C, a następnie odstaw do ostudzenia. Gdy musli ostygnie pokrusz je do miski. Drożdże rozetrzyj z 1 łyżeczką cukru.
- Do miski wsyp mąkę, dodaj szczyptę soli, olej, 75 ml ciepłej wody i drożdże. Wyrób ciasto i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Rozwałkuj na placek o wymiarach 25x35 cm.
- Blachę wyściel papierem do pieczenia i przełóż do niej ciasto. Placek posmaruj za pomocą pędzelka kuchennego śmietaną wymieszaną z winem oraz cukrem wanilinowym.
- Winogrona oczyść i osusz ręcznikiem papierowym. Na wierzchu ciasta rozłóż owoce i pokruszone musli. Placek piecz przez 10-12 minut w temperaturze 225 st. C.
- Przed wyjęciem ciasta z piecyka sprawdź, czy w środku nie jest surowe. Następnie ostudź i posyp cukrem pudrem. Podawaj z bitą śmietaną.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku