Przygotowanie:
Kuchnia:
hiszpańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
250 ml wody
50 g masła
2 łyżki cukru
1 szczypta soli
170 g mąki pszennej
1 łyżeczka cynamonu mielonego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
3 sztuki jajka
100 g gorzkiej czekolady
1/2 szklanki śmietany 36%
|
|
Sposób przyrządzania:
- Doprowadź do wrzenia wodę z masłem i cukrem. Wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj łyżką. Ciasto powinno odchodzić od ścianek oraz dna garnka i lśnić. Odstaw je, by wystygło.
- Do wystudzonego ciasta dodaj cynamon i ekstrakt waniliowy oraz wbijaj po jednym jajku. Mieszaj do całkowitego połączenia się składników.
- W głębokim rondlu rozgrzej tłuszcz do temperatury 180 st. C. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki.
- Wyciskaj prosto na rozgrzany tłuszcz ciastka długości około 10 cm. Smaż z obu stron na złoty kolor. Wyjmuj na ręczniki papierowe, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Śmietanę ubij mikserem na sztywno, a następnie wymieszaj z czekoladą.
- Podawaj churros z sosem czekoladowym.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka