Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 15 osób
Składniki
- 200 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g cukru pudru
- 20 g kakao
- 150 g margaryny
- 80 g musli z migdałami i rodzynkami
- 1 sztuka jajko
- 100 g wiórków kokosowych
- 100 g białej czekoladowej polewy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę przesiej na stolnicę wraz z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem oraz kakao. Dodaj pokrojoną na kawałki margarynę, musli oraz 1 jajko. Na koniec dosyp 80 g wiórków kokosowych i całość dobrze wyrób. Ciasto odstaw na 30 minut do lodówki.
- Schłodzone ciasto zagnieć i uformuj z niego wałeczek o średnicy 5 cm. Następnie pokrój go w plastry o szerokości 1 cm i ukształtuj z nich placuszki.
- Ciastka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 20 minut w temperaturze 200 st. C. Po upieczeniu odstaw na kratkę kuchenną do ostygnięcia.
- Polewę rozpuść i zanurz w niej ciastka do połowy. Wyłóż je na papier i posyp resztą wiórków kokosowych. Odstaw do zastygnięcia.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku