Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 4 sztuki żółtko z jajka
ugotowane na twardo - 25 dag masło śmietankowe
- 1 sztuka żółtko z jajka
- 1 szklanka cukier puder
- 1.1 szklanek mąka krupczatka
- 1 sztuka skórka z cytryny
- 1 sztuka sok z cytryny
- 1 szklanka migdały
drobno posiekane, wcześniej sparzone i obrane z łupinek - 1 sztuka białko z jajka
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ugotowane żółtka przecieramy przez ostre sito.
- Masło ucieramy na puch, dodajemy cukier puder.
- Gdy składniki się połączą, dodajemy przetarte żółtka, skórkę i sok z cytryny oraz surowe żółtko.
- Składniki łączymy, sypiemy, siejąc przez sito, mąkę i wyrabiamy ciasto.
- Ukształtowaną kulę owijamy folią i wkładamy na 2 godziny do lodówki.
- Wychłodzone, dzielimy na części, cienko rozwałkowujemy, wykrawamy zgrabne ciasteczka, układamy na suchej blaszce, wierzch smarujemy roztrzepanym białkiem, posypujemy posiekanymi migdałami, wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
- Pieczemy w temp. 200°C przez 15-18 minut, aż ciastka się zrumienią.