Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
4 sztuki żółtko z jajka
ugotowane na twardo25 dag masło śmietankowe
1 sztuka żółtko z jajka
1 szklanka cukier puder
1.1 szklanek mąka krupczatka
1 sztuka skórka z cytryny
1 sztuka sok z cytryny
1 szklanka migdały
drobno posiekane, wcześniej sparzone i obrane z łupinek1 sztuka białko z jajka
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ugotowane żółtka przecieramy przez ostre sito.
- Masło ucieramy na puch, dodajemy cukier puder.
- Gdy składniki się połączą, dodajemy przetarte żółtka, skórkę i sok z cytryny oraz surowe żółtko.
- Składniki łączymy, sypiemy, siejąc przez sito, mąkę i wyrabiamy ciasto.
- Ukształtowaną kulę owijamy folią i wkładamy na 2 godziny do lodówki.
- Wychłodzone, dzielimy na części, cienko rozwałkowujemy, wykrawamy zgrabne ciasteczka, układamy na suchej blaszce, wierzch smarujemy roztrzepanym białkiem, posypujemy posiekanymi migdałami, wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
- Pieczemy w temp. 200°C przez 15-18 minut, aż ciastka się zrumienią.