Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
100 g jogurt naturalny
2 łyżki morele suszone
1 łyżka rodzynki
1 łyżka płatki migdałowe
1 sztuka brzoskwinia
- Ciasteczka owsiane:
1/2 szklanki mąka pszenna
3/4 szklanki płatki owsiane
1/3 kostki masło
1/4 szklanki cukier brązowy
1 sztuka jajko
1 łyżka nasiona słonecznika
3/4 łyżeczki proszek do pieczenia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Połącz wszystkie składniki ciastek w jednolitą masę, następnie zwiń ciasto przy użyciu folii spożywczej w walec o średnicy 6 cm, schowaj do lodówki na 30 minut. Zdejmij folię i pokrój walec na ciastka tej samej grubości i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 13-15 minut, aż się zarumienią.
- Brzoskwinię pokrój na małe kawałki.
- Pokrusz ciasteczko do jogurtu, dodaj pokrojoną brzoskwinię i suszone morele. Posyp po wierzchu rodzynkami i płatkami migdałów.
Źródło przepisu: Przepis pochodzący z Książki z Przepisami Programu Edukacyjnego "Żyj smacznie i zdrowo"