Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 300 g mąki
- 150 g miękkiego masła
- 150 g cukru
- 1 sztuka jajko
- 1 szczypta soli
- 1 łyżka kakao
- 1 sztuka białko
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę przesiej do miski. Dodaj cukier, sól, jajko i masło pokrojone na kawałki. Zagnieć ciasto. Odkrój z niego 2/3, zawiń w folię i włóż na pół godziny do lodówki.
- 1/3 ciasta zagnieć z łyżką kakao, zawiń w folię i również włóż do lodówki.
- Po tym czasie, jasną część ciasta podziel na pół. Rozwałkuj jeden kawałek na 0,5-centymetrowy placek. W ten sam sposób przygotuj kakaowe ciasto.
- Blat jasnego ciasta posmaruj roztrzepanym białkiem, połóż na nim ciemne ciasto i sklej obie części. Tak przygotowany placek pokrój w paski i ponownie posmaruj białkiem. Ułóż paski na sobie na przemian kolorami i sklej. Dociśnij.
- Pozostałą część jasnego ciasta rozwałkuj, wytnij prostokąt o dłuższym boku długości wcześniej przygotowanym pasków. Posmaruj białkiem, ułóż na nim sklejone prostokąty i zwiń w roladkę. Zawiń całość w folię i wstaw na pół godziny do lodówki.
- Po tym czasie pokrój roladę na plasterki o grubości 1 cm. Tak przygotowane ciasteczka rozłóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piecz 15-18 minut w temperaturze 180 st. C.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka