Dzisiaj jest: Sobota, 20.04.2024 Imieniny: Czesława i Agnieszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Ciasteczka szachownice


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 300 g  mąki
  • 150 g  miękkiego masła
  • 150 g  cukru
  • 1 sztuka jajko
  • 1 szczypta  soli
  • 1 łyżka  kakao
  • 1 sztuka białko

Sposób przyrządzania:

  1. Mąkę przesiej do miski. Dodaj cukier, sól, jajko i masło pokrojone na kawałki. Zagnieć ciasto. Odkrój z niego 2/3, zawiń w folię i włóż na pół godziny do lodówki.
  2. 1/3 ciasta zagnieć z łyżką kakao, zawiń w folię i również włóż do lodówki.
  3. Po tym czasie, jasną część ciasta podziel na pół. Rozwałkuj jeden kawałek na 0,5-centymetrowy placek. W ten sam sposób przygotuj kakaowe ciasto.
  4. Blat jasnego ciasta posmaruj roztrzepanym białkiem, połóż na nim ciemne ciasto i sklej obie części. Tak przygotowany placek pokrój w paski i ponownie posmaruj białkiem. Ułóż paski na sobie na przemian kolorami i sklej. Dociśnij.
  5. Pozostałą część jasnego ciasta rozwałkuj, wytnij prostokąt o dłuższym boku długości wcześniej przygotowanym pasków. Posmaruj białkiem, ułóż na nim sklejone prostokąty i zwiń w roladkę. Zawiń całość w folię i wstaw na pół godziny do lodówki.
  6. Po tym czasie pokrój roladę na plasterki o grubości 1 cm. Tak przygotowane ciasteczka rozłóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piecz 15-18 minut w temperaturze 180 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: Kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE