Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 150 g masła
- 150 g cukru pudru
- 250 g mąki pszennej
- 250 g groszku świeżego lub mrożonego
- 50 g dżemu morelowego
- 1 łyżeczka zmielonego imbiru
- 1 szczypta soli
|
|
Sposób przyrządzania:
- W blenderze zmiksuj groszek. Dolewaj roztopione masło, żeby uzyskać kremową masę. Dodaj cukier, wsypuj mąkę wymieszaną z solą i imbirem, aż ciasto będzie się nadawało do lepienia.
- Formuj kulki o średnicy około 3 cm. W każdej kulce zrób dołek. Ułóż ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Do zagłębienia każdego ciasteczka nałóż odrobinę dżemu morelowego.
- Piecz 20-25 minut w temperaturze 170 st. C, pilnując, by się nie zrumieniły i nie straciły koloru.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka